Fiske i Sverige

Sverige har en mängd olika fiskeplatser runtom i landet och att fiska är en populär hobby. Bakåt i tiden har även fiske varit ett sätt för folk att få mat på bordet. Det beror bland annat på att Sverige har över 100 000 sjöar och är omringat av den mäktiga Östersjön. Det gör Sverige till en av de mest fantastiska platserna för fiske i hela Skandinavien. I praktiken innebär det att nästan alla i Sverige har någon typ av relation till fiske och de flesta har sitt eget lilla favoritställe någonstans.

  • Fiske i havet från en båt.
  • Fiska är i floder där du också kan flugfiska.
  • Meta från bryggan vid en insjö

Vad är det bästa fiskestället?

Vad som anses vara det bästa fiskestället beror helt och hållet på vem du frågar. De som är uppväxta utmed havet älskar såklart fisket från en båt eller från en brygga i hamnen. De som är uppväxta vid insjöar, exempelvis i Smålands skogar, anser såklart att inget är godare än en smörstekt abborre. Det är just detta som gör Sverige till en av de bästa platserna för fiske, nämligen att fiskare får uppleva olika typer av miljöer. Dessutom, genom de olika typerna av miljöer, så kan du som fiskare fånga en mängd olika typer av arter.

På grund av att Sverige har så pass mycket kust längs med Östersjön så innebär det att havsfiske är mycket populärt. En av de bästa platserna för havsfiske är med utgångspunkt från Gotland, därifrån kan du fiska den populära fiskarten som kallas för forell. Säsongen för fiske där är huvudsakligen mellan mars och maj, samt oktober till december. Dessa årstider innebär att vattnet är kallt vilket gör att fiskar ofta kommer närmre ytan. Om du fiskar under varmare månader kan det istället vara bra att fiska på tidiga morgnar eller sena kvällar.

Fiska i norra Sverige

Ett annat riktiga bra fiskeställe är området i norra Sverige, framförallt från Gällivare i norr till Lycksele i söder. Detta område är omringat av snötäcka berg i väst vilka gör att floder rinner ut mot Östersjön i öst. I sin tur har dessa floderna en mängd olika spännande fiskar som simmar i dem, bland annat så kan du fiska utsökt lax och forell. Den absolut finaste tiden att fiska här är under sommaren, det på grund av att du kan fiska i midnattssolen vilket gör det hela till en fantastisk upplevelse.

Fiska i centrala Sverige

En annan fantastiskt plats för fiske i Sverige är i mellersta Sverige. Detta område sträcker sig från Hudiksvall i norr ner till Linköping i söder. Där har du som fiskare såklart tillfälle att fiska i havet, men det bästa här är att du även kan fiska i några av de största sjöarna som finns i Sverige. Återigen är forell en av de mest populära fiskarna som kan fiskas här, men du kan också hitta lax i sjöarna vilket är ovanligt i jämförelse till andra delar av världen.

Vad ska man tänka på för att hitta favoritstället i Sverige?

Innan du ger dig ut för att hitta ditt favoritställe i Sverige så är det viktigt att du tänker på vilken typ av fiske som du vill göra. Om du gillar sjöfiske kan det vara bra att hålla dig i mellersta Sverige, men om du gillar havsfiske kan du välja kustremsan istället.