Fiskeutrustning att investera i

När det handlar om att fiska behöver du egentligen inte så mycket utrustning, men det beror också på vilken typ av fiske du funderar på att syssla med. Det finns dock en del utrustning som är viktigare än annan och det som du måste ha är förstås ett spö, en rulle och passande drag, krokar eller flugor. Men även kläderna du har på dig är viktiga, vilka du bör ha beror på vilken typ av fiske du ska syssla med. Du bör handla prisvärda produkter som passar din budget.

  • Fiskespö och rulle
  • Drag, bete, krokar etc.

Ett bra fiskespö och rulle

Även om det inte enbart är fiskespöet som är viktigt, så är det ändå det du behöver för att kunna fiska. Om du bara ska meta behöver du inte ens en rulle, men om du ska syssla med någon annan typ av fiske är en rulle också nödvändig. Det finns flera olika fiskespö och vissa köps med rulle medan andra köps utan. Du kan till exempel investera i ett haspelspö, som fungerar för det mesta fisket som finns i Skandinavien. Det finns också separata haspelrullar att investera i.

Ett kastspö kan också vara utrustat med en multiplikatorrulle, som framför allt används vid sportfiske. Om du istället är intresserad av flugfiske är det en flugrulle du bör investera i. En flugrulle är oftast rund och kan vara tillverkade av bland annat aluminium eller kolfiber. Om du istället är intresserad av pimpelfiske behöver du ett speciellt pimpelspö som är kort och hålls med ena handen. Det finns utöver dessa olika fiskespöna och rullarna flera andra alternativ och det viktigaste är att investera i ett spö och en rulle som passar alla dina behov.

Bete, drag, flugor och dylikt

Om du är helt ny på att fiska finns det en del saker som är bra att ha, även om vi rekommenderar att du provar på olika beten och drag. Men du bör investera i bland annat spinnare, jigghuvuden, wobbler, några färdigknutna tafsar och shadjiggar. Du bör ha dem i lite olika storlekar för att kunna fiska på fler ställen. Om du ska syssla med flugfiske kan du både behöva olika linor samt olika flugor, det finns både flytande och sjunkande. Det är alltid en god idé att fråga personalen i butiken du handlar i.

Kläder och liknande

En annan viktig aspekt när du ska fiska är kläder och skor. Om du bara ska meta eller kasta lite en varm sommardag kanske det inte krävs några speciella kläder, men om du ska vada ut i vattnet finns det speciella vadarbyxor och vadarstövlar till exempel. Om du ska syssla med pimpelfiske bör du investera i varma kläder då du kommer att sitta still på isen en längre stund. Klä dig bekvämt när du ska fiska då det är någonting du kommer spendera många timmar med att göra.

Sammanfattning

Vilken utrustning du ska välja när du ska börja fiska beror helt på vilken typ av fiske du ska syssla med. Ovan har vi gett dig lite exempel på de absolut nödvändigaste sakerna, men det är relativt individuellt vad du behöver och vill ha. Sedan spelar även din budget roll.