Flugfiske

Flugfiske är en del av sportfisket som många fastnar för. Det går att flugfiska i såväl strömt som stillastående vatten . Havsflugfiske har blivit allt mer populärt på senare år. Flugfiske handlar mycket om teknik. Den som utövar denna typ av sportfiske försöker med betet imitera det byte som fisken är på jakt efter. Det är viktigt att ha god kontroll över sin utrustning och att veta hur du genom rörelser med spöet kan “lura fisken”. Det är minst lika mycket skicklighet som tur, som avgör ifall det nappar.

  • Många förknippar flugfiske med det vackra beten som används
  • Alla typer av vatten och flesta svenska fiskarter passar för flugfiske

Flugfiskeutrustning

En fiskefluga är en särskild typ av bete som gjorts för att likna en mindre fisk eller en insekt. Det viktiga är dock inte hur den ser ut, utan hur flugan beter sig i vattnet. Det kan du kontrollera genom bland annat flugans tyngd och vilka material den är gjord av. För många som fastnar för det här med flugfiske är flugbindning en viktig dela av hobbyn. Det är ett hantverk som kan resultera i riktigt vackra flugor även om det för de flesta är viktigaste att de verkligen fungerar.

Om man inte har tiden och tålamodet som krävs för att binda sina egna flugor så finns det ett stort sortiment i handeln. När det gäller spö så är det vanligast att du vid flugfiske använder ett särskilt flugspö. Det finns både en- och tvåhandsspön att välja mellan. Du kan kasta längre och använda tyngre linor med ett tvåhandsspö. Det finns också så kallade switch-spön som du kan hantera med både en och två händer, beroende på vad du fiskar. För många är ett par vadarstövlar en viktig del av utrustningen.

Vilka fiskar lämpar sig för flugfiske?

Det finns nästan inga svenska fiskarter som inte kan fiskas med hjälp av en bra fluga. Vissa är dock lite svårare än andra att ta på det sättet. Att fiska öring, röding och lax är mycket populärt bland dem som fastnat för flugfiske. Harr är en annan höjdare för fånga när det drar ihop sig till flugfiskesäsong. En annan fisk som trendar lite just nu bland flugfiskare är gädda! Så länge flugan är tillräckligt stor är chansen att få upp en rejäl gädda god med ett flugspö!

Så blir du skicklig på flugfiske

Flugfiske kan se svårt ut med långa linor att hålla reda. Det går dock snabbt att komma igång och bli så pass skicklig att det nappar. Sen kan du fortsätta att utvecklas och tävla i flugfiske om du verkligen fastnar för det här sättet att bedriva sportfiske. Precis som när det gälla andra aktiviteter som har ett skicklighetsmoment så blir du bättre på flugfiske genom att utöva hobbyn. Det kan också vara bra att svälja eventuellt stolthet och be om synpunkter från mer erfarna flugfiskare. Det finns även massor av instruktionsvideos online.

Våga prova flugfiske

Att så många går djupt in i den här typen av fiske och blir verkliga entusiaster talar sitt tydliga språk. Flugfiske är ett aktivt fiske som aldrig blir tråkigt och som ger stora naturupplevelser. Det är också en väldigt flexibel form av sportfiske, det mesta nappar på fluga!