Sportfiske

Sportfiske är en riktigt stor hobby i Sverige. Tiotusentals svenskar ägnar sin fritid åt att bege sig till vattendrag och försöka fånga fisk. Målet för sportfiskare är att fånga fisk men fiske innebär så mycket mer än bara det. Sportfiske är naturupplevelser, friluftsliv och även ett sätt att umgås. För sportfiskare som fiskar ensamma kan fisket ge möjlighet till kontemplation och för många sportfiskare är själva fisket viktigare än fångsten. Att tillaga en fisk du själv fångat är dock något av en höjdpunkt för de flesta sportfiskare. Det finns flera olika sätt att fiska på.

  • Spinnfiske
  • Mete
  • Flugfiske

Kust och hav

Sverige har en lång kust och de olika kustavsnitten bjuder på olika typer av fiske. I bottenviken i nordligaste Sverige finns det ett fantastiskt laxfiske. Med hjälp av spinnspö eller flugspö kan tålmodiga sportfiskare fånga stora laxar från land. Längs hela södra östersjökusten finns det också gott om lax och öring, framförallt Blekinges kust är känd som ett fantastiskt ställe att fånga lax och öring. Sportfiskare som är ute efter lax och öring på östkusten behöver kraftiga spön då dessa fiskar kan vara både kamplystna och riktigt stora.

När man pratar om kust och havsfiske i Sverige är det ofta västkusten man talar om. Här går det att fånga många arter som till exempel torsk, makrill och havsöring. Dessa går ofta att fånga från land med spinnspö. Den som vill fånga mer exotiska fiskar som havskatt eller långa bör ge sig ut till havs och meta. För den som inte har egen båt finns det gott om turbåtar med erfarna skeppare som vet var fisken finns. Stora långor fångas till exempel ofta på något av alla vrak som finns ute till havs.

Insjö

Insjöfiske är ofta fiske efter gädda eller abborre men det finns massor av andra spännande arter att fånga. Storleken på fiskarna i sjöar varierar stort och det kan ibland krävas olika utrustning för fiske efter olika arter. Många sportfiskare ägnar sig dels åt mete av riktigt små fiskar som mört, spinnfiske med lätt utrustning för abborrfiske och fiske med stora wobblers och tung utrustning efter gädda. I vissa sjöar går det att fånga sik och röding och i många svenska sjöar har fiskar som till exempel regnbåge satts ut dessa fiskar är både kamplystna och delikata.

Älvar och åar

Det är ofta längs älvar och åar de riktigt inbitna sportfiskarna går att hitta. För dessa fiskare handlar fisket ofta om att fånga lax eller öring. Det går att fånga dessa fiskar både med av spinnfiske och drag och med fluga. Detta fiske skiljer sig från abborrfiske i en insjö och från makrillfiske på västkusten där det går att fånga tiotals fiskar per timme. Den som fiskar lax i en älv behöver tålamod men den som har tålamod och kunskap kommer att belönas med en fiskeupplevelse utöver det vanliga.

Sammanfattning

Det går att sportfiska mängder av olika fiskar i Sverige och med hjälp av många olika metoder. Många sportfiskare har specialiserad utrustning men för nybörjare eller för sportfiskare som vill kunna ägna sig åt olika typer av fiske behöver inte utrustningen vara så märkvärdig. En bra standardutrusning är ett 7-8 fots haspelspö.