Pimpelfiske

Pimpelfiske eller isfiske som det också kallas är perfekt för oss som bor här i Norden. Vårt kalla klimat gör att vi kan ägna oss åt detta en stor del av året, i alla fall om vi bor i de norra delarna av landet. Det är en omtyckt fiskeform eftersom det både är billigt och enkelt att komma igång. Dessutom kan du fånga flera olika fiskar som till exempel gädda, abborre och lax. Du behöver inte spendera mer på utrustning än några hundralappar och sedan är det bara att ge sig ut på isen.

  • Billigt och enkelt att komma igång
  • Fånga gädda, abborre och lax
  • Billig utrustning

Grunderna i pimpelfiske

Pimpelfiske är som sagt en av de enklaste fiskemetoderna att börja med, eftersom det inte krävs så mycket. Allt som behövs är ett spö avsett för pimpelfiske, ett par krokar och ett par blänken. Dessutom är det viktigt att ha med sig en isborr och något som du kan sitta på. Glöm inte att klä dig varmt eftersom du ska sitta still länge på isen. Det som är bra är att du faktiskt kan komma undan med cirka 100 kronor för både spö och alla tillbehör som krävs.

Tänk på att du måste anpassa utrustningen lite efter vilken typ av fisk du har tänkt fånga. Vill du fånga abborre ska du till exempel använda dig av så kallade vertikalpirkar, dessa finns även i olika storlekar beroende på vilket djup du ska fiska på. Är du osäker rekommenderar vi att du frågar i en fiskeaffär för att vara säker på att du får rätt utrustning. Ska du pimpla röding använder du istället en tafs som du fäster under blänket, dessutom ska du använda en maggot eller annat bete.

Ismete

Om du ska ismeta är det främst gädda, abborre och gös du fokuserar på och du använder då mört som bete. Här använder du ett speciellt typ av spö som är anpassat för just ismete, vilket både har en rulle och en nappindikator som hjälper dig. När du känner att en fisk nappar ska du gå fram till ishålet och göra mothugg, detta genom att veva in linan. Om du är på jakt efter större fiskar är det viktigt att du tar med dig en rejäl borr till hålet.

Hantera fisken rätt

När du får napp är det viktigt att du hanterar fisken på rätt sätt. Det är bra att ha med dig en tång och en avkrokningsmatta som hjälper dig. Det sistnämnda är användbart om du skulle behöva kasta tillbaka fisken snabbt. Om det är riktigt kallt ska du aldrig ta upp en fisk som du har för avsikt att kasta tillbaka. Detta eftersom de kan ta stor skada under kort tid i kylan. Tänk också på att alltid ha uppsikt på ditt spö, använda isdubbar och inte vara själv på isen.

Avslutande tankar

Till skillnad från vad du kanske tror så är det april-maj som är högsäsong för pimpelfiske. Under mars brukar även SM gå av stapeln för att utse landets bästa pimpelfiskare. Ett hett tips till dig som vill ta ditt isfiske till nästa nivå. Eller varför inte åka dit som åskådare?