Fisketävlingar i Sverige och utomlands

I Sverige arrangeras kontinuerligt flera olika typer av fisketävlingar. Den största arrangören för tävlingar i Sverige är den ideella organisationen ”Sportfiskarna” som är Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund. På deras hemsida hittar du en aktuell kalender med de kommande tävlingarna. Tävlingsfiske har snabbt blivit väldigt populärt i Sverige. Speciellt gäddfiske är en uppskattad gren som ökar i popularitet för varje år som går. SM-tävlingar i fiske arrangeras varje år i flera grenar och svenskar deltar även i NM, EM och VM i några av grenarna. Några vanliga tävlingsgrenar är:

  • Pimpel
  • Mormyska
  • Mete
  • Trolling
  • Havsfiske

Fisketävlingar i Sverige

De mest kända tävlingarna i Sverige är de svenska mästerskapen och landslagstävlingar som arrangeras av Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund. Andra stortävlingar tar olika distrikt och lokala klubbar hand om. I Sverige anordnas även internationella tävlingar som lockar utländska deltagare från hela världen. En uppskattad tävling är SverigeGäddan. I tävlingen kan fiskare från hela landet delta. Gemenskapen som tävlingen skapar har sannolikt bidragit till dess popularitet. Resultaten rapporteras in online tillsammans med fångstfoton och deltagarna fiskar gäddor i sina hemmavatten. SverigeGäddans syfte är att främja enkelt och roligt fiske.

Det finns många lokala fisketävlingar som engagerar lokalbefolkningen. En särskilt uppskattad fisketävling arrangeras varje år i Pilgrimstad i Jämtlands län. Tävlingen är känd under namnet Pilis-nappet och har blivit en tradition som lockar både turister och invånare. Det brukar vara något av en folkfest när den årliga tävlingen går av stapeln vanligtvis under sensommaren. Särskilt för tävlingen är att fångstens storlek inte spelar någon roll. Det är istället antalet fiskar som avgör vem som blir vinnaren av denna trevliga fisketävling. Det finns särskilda klasser för barn och vuxna.

Fler populära tävlingar i fiske

Lappland Bream Master är en stor internationell och populär tävling. Den arrangeras i juni under fem dagar i sjöar inom Sallsjöåsystemet i Dorotea. Fångsten släpps tillbaka i sjön och det har rapporterats om att det har returnerats närmare två ton fisk efter tävlingens avslut. Det året deltog trettio tävlingsdeltagare. Bland andra tävlingar kan nämnas den årliga tävlingen 08ABBORREN. Där tävlar två till tre personer i varje lag i fiske från båt med konstgjorda beten. Det lag som har lyckats fånga de fem längsta abborrarna vinner. I centrala Göteborg anordnas årligen Göteborren som är en streetfisketävling.

Fisketävlingar utomlands

Vid tävlingar utomlands gäller ofta andra regler så håll koll på det om du planerar att delta vid en fisketävlingen i ett annat land. Runtom i världen arrangeras tävlingar där landslag ställs mot varandra. Ofta är det längden eller vikten på fisken som avgör vem som blir vinnaren. I regel behöver du vid internationella tävlingar anmäla i förväg vilka fiskare som ska vara med. En stor drivkraft för de internationella tävlingsarrangörerna är att locka fler ungdomar att intressera sig för fiske som sport. Som trettonåring eller äldre kan du tävla i ungefär tjugo olika länder.

Tävlingarnas utformning

Lagtävlingar är generellt populärt både i Sverige och utomlands. Tävlingarna består ofta av serier och äger rum vid ett bestämt vatten. I regel är det en speciell fisk eller fiskesätt som är i fokus. Ibland ska du fiska från land och ibland från en båt. Deltagarna kan vara både professionella och fritidsfiskare.